Thursday, June 16, 2011

ini janji cikgu pada kamu!!


~~urm~~

kehidupan berlalu seperti biasa..kebiasaan yg tidak asing bg ku..ya mnkin ia agak janggal bg org lain..namun itulah hakikat yg perlu ak terima seadanya..sejak ak bergelar guru ( baru pektukel ) ade beberapa perkara terjadi yg mgkin agak ssh ak nk ceritakan..ade yg menjadi masalah..ade yg mencuit hati..ade yg menaikkan darah ak..dan ade jgk yg btol2 mnyentuh perasaanku sbg seorang guru..itulah jiwa seorang guru..segala2nya bercampur gaul sebati menjadikan kehidupan seorang guru semakin mencabar..ya..mgkin pd zahirnyer ak seorang guru yg ceria..sentiase senyum di setiap waktu..kdg2 grg jgk..klu setakat tengking student..jerit2 kuat2 tu perkara biase..guru mne yg xpernah tengking student bknla guru nme die..urm...sshnyer nk jdk cikgu ni rupenyer..

semalam de satu parents dtg sekolah ngn sorang ank die ni..hajat nk dftarkan ank die ni sekolah tmpt ak ngajo..bdk ni seorang yg bijak dan pandai berdasarkan kpd keutusan spm yg die tjuk kt ak n guru2 kt opis..kesungguhan die nk blaja ckop mengkagumkan ak sbg guru..begitu jgk mak n ayah die yg sggup hantar ank die dftar kt sekolah ak ni..padehal sek ak ni sgt jauh dari umah die..tp malangnyer...die cme mampu untuk dftrkan diri jerk..yew..hanye sekadar dftar name masuk sekolah..sdgkan die terpakse dicutikan selama hampir setengah tahun!! die sgt berminat untuk belajar tp sygnyer die xmampu dari segi keadaan kesihatan..pnyakit ape die alami biarlah rahsia..tp mmg doktor mintak die berehat kt rumah smpi ujung tahun ni..kesian x?? disebabkan keptusan spm die sumer A ( B de kot 1 ) telah melayakkan die diterima masuk matrikulasi dlm bidang ekonomi..tp die terpaksa menolak pasal keadaan kesihatan yg tidak mengizinkan..namun die xpatah semangat..die nk jgk blaja..dan dgn itu die ambil keputusan tuk amek form 6..tp tulah..die berusaha utk blaja namun doktor ttp menasihatkan die berehat di rumah sahaja...disebabakn die mmg nk blaja n syg pade pelajaran maka die ambil kputusan yg berisiko..iaitu belajar sendiri di rumah!!! belajar tanpa adanya guru di hadapan utk membimbing!!! tersentuh hati kecilku ini apabila die berniat nekad utk meneruskan pelajaran sendirian di rumah..xsgke bdk yg keadaan kesihatannyer diambang maut sgup nekad utk teruskan pelajarn sendirian di rumah sedangkan bdk yg sehat walafiat yg bole terkinje2 mls nk g sekolah..bdn sehat mcm gajah tp mls nk wat kje sekolah yg ak bagi..monteng jekr kjenyer...tp ak mmg salute kt bdk ni..sakit bkn pghalang utk die teruskan pelajaran die..mmg syurge tmpt org mcm ni..hatiku terdetik..ape peranan ak sebagai guru utk bantu die??ape sumbangan ak utk die??ak guru prektikel xmampu nk tlg die kew??yew..mgkin dari segi kewangan ak xmampu..tp dari aspek lain?? Allah tu maha adil..terlintas secara spontan dijiwaku dan dgn drastik mengatakan
" AK KNE BANTU DIE!!!"
utk itu ak telah menawarkan pada parents die utk ak mengajar dan bimbing die belajar di rumah secara sukarela..ikhlas tanpa sebarang bayaran sesen pon..mgkin itu sumbangan yg mamp ak berikan pada die..dan ak rasa berbaloi kerana ak mengajar bdk yg mmg nk blajo..rather than students who attended the class but without willing 2 study..parents tu terime n bdk tu jgk same..tp tulah..ak cme mampu ajar die subjek pengajian am paper 1 n 2 sahaja..subjek lain ak xmampu nk ajo psl bkn bidang kemahiran ak..tp xpewla..sekurang2nyer ak dpt bantu die dlm PA coz subjek tu merupakan subjek plg killer kt STPM...
kpd kamu pelajar istimewa cikgu..cikgu janji ak cbe sedaya upaya cikgu utk ajar n bimbing kamu semampu cikgu..cikgu xminta apa2 balasan apetah lagi byran wang ringgit..segala kos pergi dan balik serta ABM tuk kamu ditanggung oleh cikgu sendirik..kamu cuma blajar dan jaga kesihatan kamu dgn baik..air minuman pon cikgu akan bwk sendirik..xyah ssh2kan mak ayah kamu..
ITU JANJI CIKGU SHAHRIL PADA KAMU!!

p/s: ak berdoa agar hajat ku ini tercapai, dipermudahkan urusan mngajar die, diterangkan hati die spye senang menerima dan menyerap pelajaran yg ku ajar nnti dan memperoleh pahala utk kegunaan ku di akhirat kelak..amin...

~~~urm~~~



11 comments:

Adlan said...

wahh33! salute laa bro! ni memang cikgu prihatin neyh! wuwu..mesti terharu kalau sy jdik student! ;p

btw, stuju dgn anda yg sekrang nih rmai student sihat walafiat mcm gajah, tapi mls nak mampos pegi skolah. haishh..

mungkin kesihatan x membenarkan die pegi ke skolah, tapi niat nak blaja tu ade. ksian jgk dgn org mcm neyh..hmm.. pape pon, doakan yg terbaik utk kamu berdua! ameen.
salam jumaat!=)

Nur Hani said...

cikgu! memang terbaik lah :) all the best cikgu !

izz idraqie huznie said...

bangga niat ikhlas mu...cikgu terbaek1

@reltzsensei said...

adlan : kann..npela yg yg sehat segar bugar tu mls nk blajo??mls nk wat kje sekolah??tu la kan...

@reltzsensei said...

nur hani : mekaseh ya..i just do my best..

@reltzsensei said...

kc: amen..hope Allah's blessing always besides me..

Edy Fee said...

wah bidang edu jugak ke...same la...hehe

@reltzsensei said...

edy: i yew lew..tgh praktikum ni...huhu

i'm shin... i'm inesen said...

terharu

miszz eiyda said...

kalau boleh tau dia sakit ape cikgu?sedih plak bce kisah dia..btw good luck for teach him..

Edy Fee said...

sangat tacink..gemp[k la ko...say thniah gak pd dia.hehed